Oamenii de știință: Acest pește prelungește viața. Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Nagoya din Japonia au descoperit că consumul anumitor pești este asociat cu o reducere a mortalității cauzate de numeroase boli. Rezultatele studiului lor au fost publicate în revista Public Health Nutrition.
Potrivit unui om de știință, toți peștii mici au capacitatea de a promova longevitatea. În Japonia, de exemplu, perca albă, capelinul, merlanul japonez și sardinele mici uscate sunt comune. Un astfel de pește este adesea mâncat întreg: cu cap, oase și toate organele. Potrivit autorilor studiului, aceste componente sunt bogate în oligoelemente, cum ar fi calciul și vitamina A.
CITEȘTE ȘI: Cum alegem peștele pentru gătit? Cele mai bune sfaturi date de experți
Echipa a studiat un total de 80.802 participanți cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani. Pe parcursul celor nouă ani de urmărire, 2.482 de participanți au murit, aproximativ 60% dintre aceste decese fiind cauzate de cancer. Experții au constatat că consumul de pește mic reduce riscul de deces prematur în rândul femeilor. În plus, pentru un efect semnificativ, este suficient să mănânci astfel de pește o dată sau de trei ori pe lună.
Peștele este considerat o sursă de acizi grași omega-3, care sunt benefici pentru organism. Majoritatea experților notează că acest produs ar trebui să fie inclus în dietă.
Peștele și alte fructe de mare nu sunt doar surse importante de omega-3 sănătoși, ci sunt și bogate în alte substanțe nutritive, cum ar fi vitamina D și seleniu, bogate în proteine și sărace în grăsimi saturate. Consumul de pește are un efect pozitiv asupra stării inimii și a sistemului circulator. Acizii omega-3 conținuți în acest produs protejează inima de apariția tulburărilor de ritm cardiac neregulate și potențial fatale. De asemenea, aceștia scad tensiunea arterială și ritmul cardiac și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge.
Printre peștii grași considerați a fi cei mai benefici se numără: heringul, somonul, sardinele, șprotul, păstrăvul și macroul. Peștele alb nu este mai puțin util. Acesta include bibanul de mare, dorada, calcanul, halibutul.
Cantitatea optimă de produs este de două până la trei porții pe săptămână. O porție ar trebui să încapă în palmă.
CITEȘTE ȘI: Mici secrete pentru prepararea peștelui la grătar
Numeroși contaminanți pătrund în alimente din mediul înconjurător. Cele mai mari preocupări actuale sunt mercurul, bifenilii policlorurați (PCB), dioxinele și reziduurile de pesticide. Nivelurile foarte ridicate de mercur pot afecta nervii la adulți și pot afecta creierul și sistemul nervos în dezvoltare al unui făt sau al unui copil.
Impactul nivelurilor semnificativ mai scăzute de mercur găsite în prezent în pește este controversat. Acestea sunt asociate cu modificări minore ale neurodezvoltării și cu o posibilă creștere a riscului de boli cardiovasculare.